1.Najpierw ciasto na tarte. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto wyciągamy wałkujemy i wykładamy nim formę. Ciasto nakłuć widelcem przykryć papierem do pieczenia obciążyć kaszą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. pieczemy 20 min.
W między czasie schab kroimy w kostkę lekko traktujemy tłuczkiem dodajemy sól pieprz majeranek( mięso w ten sposób przygotowałam godzinę wcześniej)
obtaczamy w mące jajku i bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Następnie wrzucamy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Teraz nadzienie. Jajko z białkiem mieszamy razem ze śmietanką doprawiamy pieprzem i solą dodajemy warzywa( u mnie wcześniejsze podsmażone bałam się że będą twarde). Na patelni podsmażyć czosnek z cebulą dodać ziemniakami marchew smażyć chwilę. Teraz dodajemy paprykę ogórek cukinię i co tam jeszcze mam smażymy około 3-5minut. Masę przekładamy na podpieczone ciasto i układamy na wierchu kawałki pieczonego schabu oraz pokruszone orzechy. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 st. i pieczemy około 25 minut.SMACZNEGO
Pycha. Co mamy możemy dodać . Solimy wszystko po trochu aby nie przesadzić.:-)
Skleroza zapomniałam do środka dodałam jeszcze resztę szczypiorku oraz koperku. Wierzch też posypany szczypiorkiem
Komentarze