Tarta bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniotłam ciasto i chłodziłam przez ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy.
Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.
Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.
Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto.
W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut.
Zanim pokroiłam tartę odczekałam ok. 10 minut.
Porady
*bardzo efektownie będzie wyglądać z pomidorkami koktajlowymi * mona pominąć żółty ser
Komentarze