Tarta bolońska

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne wydanie tarty. Nie jest trudna w wykonaniu i posmakuje pewnie wielu.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:

    * 20 dkg mąki
    * 2 żółtka
    * 10 dkg masła
    * szczypta cukru
    * 1/3 łyżeczki soli

    Farsz:

    * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
    * 1 czerwona cebula
    * 3 pomidory bądź 1 puszka pomidorów
    * 1/2 papryki
    * 150-200 ml śmietany 30%
    * 2 jajka
    * garść żółtego sera startego
    * sól, oregano i bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta bolońska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniotłam ciasto i chłodziłam przez ok. 30 minut.
    Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam ciastem wcześniej posmarowaną olejem formę na tartę. Miałam formę okrągłą 25 cm średnicy.

    Podpiekłam ciasto przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Na patelni podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.
    Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.

    Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto.

    W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut.

    Zanim pokroiłam tartę odczekałam ok. 10 minut.

Porady

*bardzo efektownie będzie wyglądać z pomidorkami koktajlowymi * mona pominąć żółty ser

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować