Tarta biało-czerwona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, jajka, masła i cukru pudru zagnieść cisto, rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-30 minut na słoty kolor. Wystudzić.
Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w 1,5 szklanki mleka. Do pozostałej 0,5 szklanki mleka wsypać żelatynę, a kiedy spęcznieje podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić. Śmietanę ubić i zmiksować z zimnym budyniem, wylać na ciasto. Wierzch udekorować owocami i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować w 1,5 szklanki wody i kiedy zacznie tężeć wylać na tartę. Całość schłodzić. Smacznego :)
Porady
Zamiast jednej dużej tarty można przygotować spody w formach do tartinek o średnicy 10-12 cm.
Komentarze