Tarta Twix

4.47 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przepis na blaszkę 23 cm


    Ciasto kruche:

    200 g mąki pszenna
    1 żółtko
    5 łyżek cukru
    1 łyżka śmietana
    esencja waniliowa
    Masa toffi:
    1 budyń waniliowy z cukrem
    350 ml mleka
    200 g cukru
    Polewa czekoladowa:
    60 g masła
    1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    kilkanaście malusieńkich batoników Twix lub jeden duży pokrojony na mniejsze kawałki.
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Toffi Ciasto

Tarta twix - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche

    1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny.
    2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół)
    Upieczony spód, studzimy.
  • 2. Masa toffi

    3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią.
    4. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy aby przestygł.
    5. Gdy cukier zamieni się już w karmel, dodajemy do niego budyń i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wykładamy na wystudzony kruchy spód.
  • 3. Polewa czekoladowa

    6. Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę wraz z masłem i tak przygotowaną polewę wylewamy na masę toffi. Całość dekorujemy batonikami toffi i chowamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować