Pyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;)
1 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Przepis na blaszkę 23 cm
Ciasto kruche:
200 g mąki pszenna
1 żółtko
5 łyżek cukru
1 łyżka śmietana
esencja waniliowa
Masa toffi:
1 budyń waniliowy z cukrem
350 ml mleka
200 g cukru
Polewa czekoladowa:
60 g masła
1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
kilkanaście malusieńkich batoników Twix lub jeden duży pokrojony na mniejsze kawałki.
1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny.
2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół)
Upieczony spód, studzimy.
2.Masa toffi
3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy mu się karmelizować, nie mieszając go tylko potrząsając patelnią.
4. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy aby przestygł.
5. Gdy cukier zamieni się już w karmel, dodajemy do niego budyń i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie wykładamy na wystudzony kruchy spód.
3.Polewa czekoladowa
6. Nad kąpielą wodną roztapiamy czekoladę wraz z masłem i tak przygotowaną polewę wylewamy na masę toffi. Całość dekorujemy batonikami toffi i chowamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego !!!
Komentarze