Tani chleb z mąki zieminaczanej z ziarnami "bezglutenowy"

4.51 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chleb jest bardzo smaczny, dobrze się kroi, syci na długo i ma zwartą konsystencję. Mnie w strukturze bardzo przypomina klasyczny chleb z ziarnami. Jedyne do czego można się przyczepić to jego kolor, który jest bardzo blady i nie przypomina koloru zwykłego bochenka chleba.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g skrobi ziemniaczane/mąki ziemniaczanej
    500 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego)
    80 ml wody
    50 ml mielonego siemienia lnianego
    2 łyżki ziaren siemienia lnianego
    120 ml łupin nasienna babki jajowatej
    5 łyżek słonecznika łuskanego
    2-3 łyżki pestek dyni
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    35 g świeżych drożdży
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Tani chleb z mąki zieminaczanej z ziarnami "bezglutenowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy drożdże i odstawiamy na ok. 10 min. Do dużej miski przesiewamy wszystkie suche składniki, następnie wlewamy spieniony zaczyn,wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h.
  • 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej oliwą/olejem i wysypanej odrobiną mąki np. kukurydzianej. Chleb przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
  • 3. Chleb wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C na 10 min. Później zmniejszamy temperaturę do 190 C i pieczemy ok. 50-60 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos podczas stukania. Chleb studzimy na kratce i kroimy całkowicie ostudzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować