Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

Rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami na mleku kokosowym.

  • 30 min

Składniki:


  • - filet z kurczaka - ok. 300 g
    - mleko kokosowe - ok. 200 ml
    - cebula dymka - 2 szt
    - czosnek - 2 ząbki
    - marchew - 150 g
    - szczypiorek - 1 pęczek
    - papryka ostra np. piri - piri - 2 szt
    - kurkuma - 1 szczypta
    - sól , pieprz - do smaku
    - sos sojowy - do smaku
    - olej - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Kurczaka oczyszczamy , kroimy w paseczki.

    Cebulę i czosnek siekamy.

    Papryczki kroimy w drobniutkie paseczki.

    W garnku rozgrzewamy olej.

    Wrzucamy cebulkę , czosnek i papryczki.

    Chwilkę razem smażymy uważając , by czosnek się nie przypalił!

    Dodajemy mięso , chwilę podsmażamy i zalewamy ok. 800 ml wody.

    Dodajemy sól , pieprz , kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew.

    Gotujemy razem ok. minut mieszając od czasu do czasu.

    Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe.

    Doprawiamy do smaku i gotujemy razem ok. 5-7 minut.

    Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Orientalna Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować