Babka cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolejna przepyszna babeczka

  • 60 min

Składniki:


  • Składniki:
    5 jajek
    200 g cukru
    250 g mąki pszennej
    120 g mąki ziemniaczanej
    250 g masła
    2 cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbijamy jajka i ubijamy je z cukrem na jednolitą masę
  • 2. Następnie dodajemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia.
  • 3. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy i dodajemy pod koniec mieszania składników.
  • 4. Wyciskamy sok z cytryn i dodajemy do cista.
  • 5. Formę z kominem smarujemy margaryną, posypujemy mąką i przelewamy ciasto.
  • 6. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 45-55 minut
  • 7. Babkę posypujemy cukrem pudrem

Porady

Można przygotować cytrynowy lukier do tej babki: Pół szklanki soku z cytryny i 250 g cukru pudru. Aby uzyskać lepszy efekt można ciasto ponakłuwać wtedy lukier wpłynie do wnętrza ciasta dając wyśmienity smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy