Babka makowa

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Przepyszna puszysta, wilgotna babeczka. Zachwyca wyglądem, długo zachowuje świeżość i jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g margaryny KASIA
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maku (suchego)
    4 jajka
    2 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka aromatu migdałowego
    1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy
  • 2. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtka. ( Białka najlepiej wrzucić do miski)
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę
  • 4. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i olejkiem .
  • 5. Następnie do masy żółtek dodajemy margarynę wystudzoną, potem mąkę.
  • 6. Do całości dodajemy białko (powoli po 2 łyżki)
  • 7. Na koniec wsypujemy mak i mieszamy drewnianą łyzką
  • 8. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
  • 9. Przelewamy ciasto do formy z kominem i wkładamy do nagrzanego do 180 C ( bez termoobiegu) piekarnika na około 45-55 minut

Porady

Babkę można posypać pudrem bądź polać lukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować