Babka makowa

  • wyświetlono: 1282 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszna puszysta, wilgotna babeczka. Zachwyca wyglądem, długo zachowuje świeżość i jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu.

Kinia1984
  • 60min

Składniki

200 g margaryny KASIA
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (suchego)
4 jajka
2 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Babka makowa

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku. Studzimy
  • 2. Rozbijamy jajka, oddzielamy białka od żółtka. ( Białka najlepiej wrzucić do miski)
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę
  • 4. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i olejkiem .
  • 5. Następnie do masy żółtek dodajemy margarynę wystudzoną, potem mąkę.
  • 6. Do całości dodajemy białko (powoli po 2 łyżki)
  • 7. Na koniec wsypujemy mak i mieszamy drewnianą łyzką
  • 8. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
  • 9. Przelewamy ciasto do formy z kominem i wkładamy do nagrzanego do 180 C ( bez termoobiegu) piekarnika na około 45-55 minut

Porady

Babkę można posypać pudrem bądź polać lukrem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDesermakbabka

Komentarze

Podobne przepisy

Babka makowo-migdałowa

Dodane przez: alaaa

Babka makowo-migdałowa

Babka z dodatkiem maku, mąki migdałowej...

Babka makowo-kokosowa

Dodane przez: Świeca Urszula

Babka makowo-kokosowa

Babka makowo - kokosowa to jeden...

Dodane przez: kilunia

Babka makowa

Pyszna, łatwa i tania w przygotowaniu!

babka makowa 2

Dodane przez: Konto nieaktywne

Babka makowa 2

babka dla smakoszy makowców ;-)

image-0aewgj5

Dodane przez: Marica738

Babka makowo - cytrynowa

Zaczęłam od nowych przepisów na...

babka makowao-piaskowa

Dodane przez: aniak

Babka makowo-piaskowa

Polecam pyszną babkę nie tylko...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE