Miłośnicy makaronów będą zadowoleni. A bałkański ser kozi wymiata.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500 g świeżego makaronu tagliatelle
300 g pomidorków koktajlowych
150 g bałkańskiego sera koziego
2 ząbki czosnku
garść listków bazylii plus kilka do dekoracji
8 łyżek oliwy
garść orzeszków piniowych
sól
pieprz
Tagliatelle z bałkańskim kozim serem, orzeszkami pinii i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotowałem wodę posoloną.. Rozgrzałem oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodałem posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, większe na ćwiartki, smażyłem delikatnie mieszając przez 2-3 minuty. Doprawiłem solą i pieprzem, zdjąłem z ognia, odstawiłem.
Makaron wrzuciłem do wrzątku, ugotowałem al dente. Odcedziłem, przełożyłem z powrotem do garnka. Dodałem sos z pomidorków koktajlowych z patelni, pokruszony ser kozi oraz drobno pokrojone listki bazylii. Wszystko delikatnie mieszając dusiłem przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.
Przełożyłem na półmisek, udekorowałem listkami bazylii, posypałem uprażonymi orzeszkami pinii, podałem od razu.
Komentarze