Kiedy żar leje się z nieba nie ma ochoty na długie stanie w kuchni i gotowanie wieloskładnikowych obiadów. Wtedy najszybszym i najprostszym rozwiązaniem jest makaron z pesto.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Pesto:
100 g rukoli
1/4 pęczka bazylii
2 średnie ząbki czosnku
5 łyżek ziaren słonecznika
70 g startego sera grana padano (lub parmezanu)
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
Dodatkowo:
300 g pomidorków paprykowych
300 g makaronu tagliatelle (lub innego ulubionego)
3 łyżki startego grana padano (do podania)
Tagliatelle z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania.
Słonecznik podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Do wysokiego dzbanka przesypać słonecznik i dodać pozostałe składniki pesto. Zblendować na konsystencję w miarę gładką z wyczuwalnymi kawałkami słonecznika. Jeśli pesto jest za gęste dodać odrobinę wody. Do gorącego makaronu dodać pesto i pomidorki pokrojone na połówki. Całość wymieszać i podawać od razu posypane startym serem grana padano.
Komentarze