Tagliatelle z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kiedy żar leje się z nieba nie ma ochoty na długie stanie w kuchni i gotowanie wieloskładnikowych obiadów. Wtedy najszybszym i najprostszym rozwiązaniem jest makaron z pesto.

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pesto:
    100 g rukoli
    1/4 pęczka bazylii
    2 średnie ząbki czosnku
    5 łyżek ziaren słonecznika
    70 g startego sera grana padano (lub parmezanu)
    100 ml oliwy z oliwek
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    sól morska świeżo zmielona (do smaku)
    Dodatkowo:
    300 g pomidorków paprykowych
    300 g makaronu tagliatelle (lub innego ulubionego)
    3 łyżki startego grana padano (do podania)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tagliatelle z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania.
    Słonecznik podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Do wysokiego dzbanka przesypać słonecznik i dodać pozostałe składniki pesto. Zblendować na konsystencję w miarę gładką z wyczuwalnymi kawałkami słonecznika. Jeśli pesto jest za gęste dodać odrobinę wody. Do gorącego makaronu dodać pesto i pomidorki pokrojone na połówki. Całość wymieszać i podawać od razu posypane startym serem grana padano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować