Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i orzeszkami pinii

4.48 (172 ocen)

  • 10 min

Ta pyszna, inspirowana włoskimi sakami sałatka będzie świetna na lekką kolację lub przystawkę.

  • 10 min

Składniki:

  • na 2 porcje:

    2 garści rukoli,
    2 ugotowane na twardo jajka,
    50 g orzeszków piniowych,
    ok. 15 pomidorków koktajlowych,
    ok. 15 kuleczek minimozzarelli (albo mozzarella w dużej kulce),
    2 małe ogórki gruntowe,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    2 łyżki posiekanej bazylii,
    opcjonalnie łyżka kaparów,
    oliwa extra virgin,
    opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny lub octu balsamicznego,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Napoje Jajko Ser

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą i orzeszkami pinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidorki przekroić na pół, jajka w ćwiartki. Ogórka pokroić w plasterki. Na talerzach ułożyć porcje rukoli, pomidorki, plasterki ogórka i kuleczki mozzarelli. Dodać kapary i ułożyć cząstki jajek. Na suchą patelnię wrzucić orzeszki i prażyć, aż się lekko zarumienią (około minuty). Posypać nimi sałatkę. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny lub octem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować