szynka w musztardzie duszona do pieczywa

4.5 (177 ocen)

  • 13 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

szynka jest miękka i krucha, przypomina tzw. "szarpane" mięso, do pieczywa najlepszym dodatkiem........SMACZNEGO!!!

  • 13 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1,5 kg, musztarda sarepska 6 łyżek, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/2 szklanki, woda 1-2 szklanki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka w musztardzie duszona do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. szynkę bez kości dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zwinąć ciasno w roladę i sznurkiem lub grubszą nicią obwiązać, musztardę wymieszać z olejem i przyprawą do wieprzowiny, natrzeć dobrze całą szynkę, schować do lodówki zawiniętą w woreczek najlepiej na całą noc
  • etap 2. w garnku na 2 łyżkach oleju zrumienić z każdej strony mięso
  • etap 3. wlać wodę i pod przykryciem po zagotowaniu dusić do miękkości mięsa około 1,5-2 godziny na małym ogniu, kilka razy mięso obrócić w trakcie duszenia, jeśli potrzeba to podlać więcej wody
  • etap 4. szynkę wystudzić najlepiej kilka godzin w lodówce, zdjąć sznurek, kroić na plasterki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować