Szynka w musztardzie duszona do pieczywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.szynkę bez kości dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zwinąć ciasno w roladę i sznurkiem lub grubszą nicią obwiązać, musztardę wymieszać z olejem i przyprawą do wieprzowiny, natrzeć dobrze całą szynkę, schować do lodówki zawiniętą w woreczek najlepiej na całą noc
2.w garnku na 2 łyżkach oleju zrumienić z każdej strony mięso
3.wlać wodę i pod przykryciem po zagotowaniu dusić do miękkości mięsa około 1,5-2 godziny na małym ogniu, kilka razy mięso obrócić w trakcie duszenia, jeśli potrzeba to podlać więcej wody
4.szynkę wystudzić najlepiej kilka godzin w lodówce, zdjąć sznurek, kroić na plasterki
Komentarze