Przedstawiam prosty i szybki przepis na kawałki szynki pieczonej, idealnej na niedzielny obiad.
Składniki:
- 600-700g szynki wieprzowej bez kości
- płaska łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- inne przyprawy według uznania
Składniki na surówkę:
-biała część z dużego pora
- 1 duża marchewka
- pół dużego jabłka lub jedno mniejsze
- kilka łyżek śmietany lub majonezu
- sól, pieprz
Szynka pieczona w rękawie z surówką z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przygotowujemy kilka godzin wcześniej, aby naszło przyprawami.
Do miski wsyp przyprawy i wymieszaj. Szynkę umyj, pokrój w plastry, posyp przyprawami. Następnie mięso przełóż do rękawa do pieczenia i zalej odrobiną oleju. Boki rękawa zaciśnij. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180C przez około 1 godzinę (w zależności od grubości plastrów).
2.Por dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Wsypać do miski, posolić i odstawić na kwadrans. W tym czasie obrać marchew i jabłko, zetrzeć je na tarce na dużych oczkach, dodać do pora. Wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do przegryzienia się.
Komentarze