Szynka pieczona w rękawie z surówką z pora

4.48 (153 ocen)

Przedstawiam prosty i szybki przepis na kawałki szynki pieczonej, idealnej na niedzielny obiad.

Składniki:

  • - 600-700g szynki wieprzowej bez kości
    - płaska łyżeczka majeranku
    - 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
    - 0,5 łyżeczki soli
    - 1/4 łyżeczki pieprzu
    - inne przyprawy według uznania

    Składniki na surówkę:
    -biała część z dużego pora
    - 1 duża marchewka
    - pół dużego jabłka lub jedno mniejsze
    - kilka łyżek śmietany lub majonezu
    - sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka pieczona w rękawie z surówką z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przygotowujemy kilka godzin wcześniej, aby naszło przyprawami.
    Do miski wsyp przyprawy i wymieszaj. Szynkę umyj, pokrój w plastry, posyp przyprawami. Następnie mięso przełóż do rękawa do pieczenia i zalej odrobiną oleju. Boki rękawa zaciśnij. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180C przez około 1 godzinę (w zależności od grubości plastrów).
  • 2. Por dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Wsypać do miski, posolić i odstawić na kwadrans. W tym czasie obrać marchew i jabłko, zetrzeć je na tarce na dużych oczkach, dodać do pora. Wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na chwilę do przegryzienia się.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Zdobywca nagrody

Szynka pieczona w rękawie

To może cię zainteresować