Szynka peklowana w piwie

4.5 (155 ocen)

Soczysta,aromatyczna szynka,przyjemnie krucha.Robię taką na święta i w ciągu roku na kanapki także.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej- „kulka”
    500 ml jasnego niepasteryzowanego piwa,
    woda
    5 łyżek miodu,
    2 łyżeczki soli,
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    4-5 ząbki czosnku
    5 kulek ziela angielskiego
    5 kulek czarnego pieprzu
    4-5 liści laurowych
    sól kamienna-do solanki.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Szynki

Szynka peklowana w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieso umyc,osuszyc i włozyc do siatki masarskiej.
    Wkładam szynke do garnka i zalewam piwem.
    Nastepnie wlewam tyle wody,zeby przykryć szynkę.
    Wstawiam na ogien i gotuję pod przykryciem do momentu pojawienia się szumowin,zmniejszam ogien i gotuję jeszcze ok 15 minut.
    Po opadnięciu szumowin dodaję pozostałe składniki:miód,sól, mielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Mieszam rozprowadzając przyprawy w zalewie, po czym przykrywam, zmniejszam ogien i gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Szynkę studzimy do temperatury pokojowej.
  • 2. Szynkę wykladamy do naczynia, w ktorym bedzie peklowana(u mnie garnek),zalewamy ja wywarem, w ktorym sie gotowała,tak zeby była calkowicie przykryta.
    Z powrotem zlewamy ten wywar,przecedzamy i mierzymy ile go mamy.
    Do wywaru dodajemy sol kamienna wg schematu na 2 litry wywaru 6 łyżek soli.U mnie wyszedl litr wywaru,wiec dałam 3 łyzki soli.
    Zalewam szynkę powstała solanką,przykrywam i wstawiam do lodowki na tydzien.
  • 3. Po tygodniu wyjmuje szynke z solanki,sciągam siatkę i podaję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować