Szynka peklowana w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieso umyc,osuszyc i włozyc do siatki masarskiej.
Wkładam szynke do garnka i zalewam piwem.
Nastepnie wlewam tyle wody,zeby przykryć szynkę.
Wstawiam na ogien i gotuję pod przykryciem do momentu pojawienia się szumowin,zmniejszam ogien i gotuję jeszcze ok 15 minut.
Po opadnięciu szumowin dodaję pozostałe składniki:miód,sól, mielony pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Mieszam rozprowadzając przyprawy w zalewie, po czym przykrywam, zmniejszam ogien i gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. Szynkę studzimy do temperatury pokojowej.
2.Szynkę wykladamy do naczynia, w ktorym bedzie peklowana(u mnie garnek),zalewamy ja wywarem, w ktorym sie gotowała,tak zeby była calkowicie przykryta.
Z powrotem zlewamy ten wywar,przecedzamy i mierzymy ile go mamy.
Do wywaru dodajemy sol kamienna wg schematu na 2 litry wywaru 6 łyżek soli.U mnie wyszedl litr wywaru,wiec dałam 3 łyzki soli.
Zalewam szynkę powstała solanką,przykrywam i wstawiam do lodowki na tydzien.
3.Po tygodniu wyjmuje szynke z solanki,sciągam siatkę i podaję.
Komentarze