Szybkie ogórki małosolne

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

Pyszne z czosnkową nutą

  • 20 min

Składniki:

  • ogórki,
    łyżka soli,
    litr wody,
    2 pokrojone ząbki czosnku,
    korzeń chrzanu - jeżeli macie problem z jego zdobyciem można skorzystać z suszonego np. wybranego z przyprawy do ogórków konserwowych,
    kwiatostan kopru ew. sam koper,
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Szybkie ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, odcinamy im końce (ociupinkę - nie będą wtedy gorzkie), układamy w słoiku lub innym naczyniu. Dodajemy koper, chrzan i czosnek. Do litra ciepłej wody wsypujemy sól, rozpuszczamy i zalewamy ogórki. dobrze jest je troszkę obciążyć jeżeli "pływają" i odstawiamy w ciemne miejsce lub przykrywamy ściereczką na minimum 2 dni.

Porady

Proporcje na 1 litrowy słoik ogórków. Do przygotowania tych ogórków można użyć przyprawy do ogórków konserwowych - pozbywając się gorczycy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować