ogórki,
łyżka soli,
litr wody,
2 pokrojone ząbki czosnku,
korzeń chrzanu - jeżeli macie problem z jego zdobyciem można skorzystać z suszonego np. wybranego z przyprawy do ogórków konserwowych,
kwiatostan kopru ew. sam koper,
Szybkie ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, odcinamy im końce (ociupinkę - nie będą wtedy gorzkie), układamy w słoiku lub innym naczyniu. Dodajemy koper, chrzan i czosnek. Do litra ciepłej wody wsypujemy sól, rozpuszczamy i zalewamy ogórki. dobrze jest je troszkę obciążyć jeżeli "pływają" i odstawiamy w ciemne miejsce lub przykrywamy ściereczką na minimum 2 dni.
Porady
Proporcje na 1 litrowy słoik ogórków. Do przygotowania tych ogórków można użyć przyprawy do ogórków konserwowych - pozbywając się gorczycy.
Komentarze