Szybkie muffinki z rabarbarem

4.42 (192 ocen)

Babeczki bardzo smaczne wychodzą także z innymi sezonowymi owocami. Wiosną polecam wersje z rabarbarem:).

Składniki:

  • Szybkie muffinki z rabarbarem
    Składniki na 12 sztuk:
    • 2 szklanki mąki,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 2 duże jajka,
    • 0,5 szklanki oleju rzepakowego,
    • ¾ szklanki mleka,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Olejek cytrynowy na zapach
    Dodatkowo:
    • 2-3 łodygi rabarbaru,
    • Cukier puder do posypania,
    • papilotki
Wystaw ocenę:

4.42 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Szybkie muffinki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojony rabarbar 1. Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Papilotkami wykładamy formę na muffiny.
  • jajka przed ubijaniem 2. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i całość ubijamy na puszystą masę.
  • dodanie suchych i mokrych składników 3. Do ubitych jajek wsypujemy sypkie składniki (mąkę oraz proszek do pieczenia) oraz wlewamy płynne składniki (olej, olejek cytrynowy , mleko). Całość dokładnie miksujemy do połączenia składników.
  • wypełnienie ciastem foremek 4. Gotowym ciastem napełniamy foremki do około ¾ ich wysokości.
  • wyłożenie owoców 5. Na wierzchu układamy po kilka kawałków rabarbaru (im więcej, tym babeczki będą bardziej orzeźwiające).
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.

Porady

Rabarbar można także wmieszać w ciasto przed wyłożeniem do papilotek. Polecam ten szybki i smaczny deser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować