Sezon na rabarbar się rozpoczął więc to idealny czas by przygotować szybkie ciasto z rabarbarem. To najlepsze ciasto jakie jadłam, puszyste, delikatne z kruchą posypką. Przygotujecie je w kilka chwil i zawsze się udaje! Polecam.
6 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki na ciasto:
170 g miękkiego masła
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 duże jajka
310 g mąki tortowej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
90 ml mleka 3,2%
300 g rabarbaru
Składniki na posypkę:
80 g mąki tortowej
50 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
65 g masła
Szybkie ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Spód blachy do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkami na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej na przemian dodajemy mąkę i mleko. Cały czas miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ciasto równomiernie układamy rabarbar.
Przygotowanie posypki:
W misce rozcieramy/ucieramy najlepiej palcami mąkę z cukrem i masłem. Przygotowaną posypkę rozkładamy na rabarbarze.
Pieczemy ok. 45-55 minut do tzw, suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Smacznego!
Komentarze