Szybkie ciasto z rabarbarem

4.5 (180 ocen)

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób

Sezon na rabarbar się rozpoczął więc to idealny czas by przygotować szybkie ciasto z rabarbarem. To najlepsze ciasto jakie jadłam, puszyste, delikatne z kruchą posypką. Przygotujecie je w kilka chwil i zawsze się udaje! Polecam.

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    170 g miękkiego masła
    150 g cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    3 duże jajka
    310 g mąki tortowej
    2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    90 ml mleka 3,2%
    300 g rabarbaru

    Składniki na posypkę:
    80 g mąki tortowej
    50 g cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    65 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z rabarbarem

Szybkie ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Spód blachy do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. W misce ucieramy masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i jajkami na puszystą masę. W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej na przemian dodajemy mąkę i mleko. Cały czas miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Na ciasto równomiernie układamy rabarbar.

    Przygotowanie posypki:
    W misce rozcieramy/ucieramy najlepiej palcami mąkę z cukrem i masłem. Przygotowaną posypkę rozkładamy na rabarbarze.
    Pieczemy ok. 45-55 minut do tzw, suchego patyczka.
    Ciasto wyjmujemy i studzimy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Szybkie ciasto z rabarbarem

To może cię zainteresować