To przepis, ze starych , babcinych zapisków, który zawsze cię sprawdza:). Ciasto tak jak szybko powstaje, tak też szybko znika z talerza. Polecam na pyszny deser z rabarbarem.
Szybkie ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 1- 1,5 cm kawałki.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich zwykły i trzcinowy cukier.
2.Całość ubijamy. Do białej, puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.
3.Całość miksujemy. Gotowe, jednolite ciasto wykładamy na blaszkę.
4.Wierzch ciasta dokładnie wyrównujemy. Na tak przygotowane wykładamy rabarbar.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C około 55 minut, do „suchego patyczka”.
Upieczone wyjmujemy i studzimy. Deser przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze