Bardzo łatwe w przygotowaniu. Cała rodzina zachwyca się na każdej rodzinnej uroczystości. Znika błyskawicznie z talerzy. Bardzo łatwy sposób, aby dzieci zjadły warzywo. Bardzo fajne jako II śniadanie do pracy czy na uczelnię.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl oleju
1 szkl mąki
1 szkl startej marchwi
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu ( mogą być też 3)
5 łyżeczek cukru pudru (2 łyżeczki do posypania, 3 łyżeczki do serku)
1 serek mascarpone
Szybkie i pyszne ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka i cukier ubijamy w jednej miseczce. W drugiej misce wsypujemy wszystkie suche produkty (mąka, soda, proszek, cynamon) i mieszamy. Następnie dodajemy marchew, olej i ubite jajka. wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w 150 stopniach w małej tortownicy przez 40 min z włączonym termoobiegiem. Po tym czasie wyciągamy ciasto i czekamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie placek przekrawamy na pół i kładziemy serek mascarpone wymieszany z 3 łyżeczkami cukru pudru. Na koniec na placek posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze