Bułki cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Amerykańskie bułki są pyszne i nie takie trudne jakby się mogło wydawać. Robią furorę w Ameryce, mam nadzieję, że niedługo i w Polsce.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 540 g mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    3/4 łyżeczki soli
    1 opakowanie suchych drożdży
    1/3 kostki masła, roztopionego
    1 szkl mleka
    2 duże jajka
    Ponadto nadzienie z cynamonu :
    1/2 kostki masła
    1/2 szkl brązowego cukru
    3 łyżki zmielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta

Bułki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami i dodać resztę składników. Następnie dodać roztopione masło. Wyrobić miękką zwartą kulę ciasta. Pozostawić w misce i przykryć ręcznikiem aż dwukrotnie się zwiększy. (ok 1,5h )
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

    Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. ( roztopione masło i wymieszany cukier z cynamonem). Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki. Ułożyć je w formie wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować