Bułki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami i dodać resztę składników. Następnie dodać roztopione masło. Wyrobić miękką zwartą kulę ciasta. Pozostawić w misce i przykryć ręcznikiem aż dwukrotnie się zwiększy. (ok 1,5h )
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem. ( roztopione masło i wymieszany cukier z cynamonem). Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki. Ułożyć je w formie wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut.
Smacznego :)
Komentarze