Szybkie ciasto marchewkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

To najlepsze oraz bardzo szybkie ciasto marchewkowe, które piekłam już niejednokrotnie, gdyż przepis pochodzi z moich starych zapisków. Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnie. Poniżej przedstawiłam Wam wersję uproszczoną, ale ciasto swobodnie można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą. Polecam!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 13 x 23 cm)
    2 jajka
    1 szklanka cukru/ksylitolu (1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszenne/orkiszowej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 szklanki startej marchewki (*)
    1/2 szklanki posiekanych orzechów/bakalii (u mnie orzechy włoskie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Szybkie ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem i następnie zmiksować z olejem.
    Dodać mąkę, cynamon, sól oraz proszek do pieczenia, a na końcu marchew i drobno posikane orzechy.
    (Orzechy zmieliłam w malakserze.)
    Dobrze połączone składniki przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 55 minut (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach.
    Ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.
    (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam naturalnym barwnikiem spożywczym.)

Porady

(*) Marchew powinna być starta na średnich oczkach tarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować