Gołąbki bez zawijania to pyszna i szybka alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Zawsze robię z 1 kg. mięsa a "nadwyżkę" zamrażam na później.
50 min
Składniki:
500 g mięsa mielonego - najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe,
7 łyżek ugotowanego ryżu,
kawałek słodkiej kapusty lub pół pekińskiej,
1 jajko,
bułka tarta,
olej do smażenia,
ketechup pikantny do smaku,
kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
ćwiartka cebuli,
przyprawa do mięsa mielonego,
1,5 l bulionu jak ktoś nie ma może być z 3 kostek rosołowych.
Szybkie gołąbki bez zawijania w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mieszamy z ryżem, jajkiem, poszatkowaną drobno kapustą i drobno posiekaną cebulką, dodajemy przyprawy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać bułki tartej. Następnie formujemy nasze gołąbki i obtaczamy w bułce tartej. Podsmażamy na oleju i w razie potrzeby odsączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. W tym czasie podgrzewamy bulion. Podsmażone gołąbki wkładamy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy przecier i ketchup, gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka czyli ok. 20 min.
Komentarze