Szybkie gołąbki bez zawijania w sosie

4.99 (165 ocen)

  • 50 min

Gołąbki bez zawijania to pyszna i szybka alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Zawsze robię z 1 kg. mięsa a "nadwyżkę" zamrażam na później.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego - najlepiej mieszane wieprzowo-wołowe,
    7 łyżek ugotowanego ryżu,
    kawałek słodkiej kapusty lub pół pekińskiej,
    1 jajko,
    bułka tarta,
    olej do smażenia,
    ketechup pikantny do smaku,
    kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
    sól, pieprz,
    ćwiartka cebuli,
    przyprawa do mięsa mielonego,
    1,5 l bulionu jak ktoś nie ma może być z 3 kostek rosołowych.
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Szybkie gołąbki bez zawijania w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mieszamy z ryżem, jajkiem, poszatkowaną drobno kapustą i drobno posiekaną cebulką, dodajemy przyprawy. Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać bułki tartej. Następnie formujemy nasze gołąbki i obtaczamy w bułce tartej. Podsmażamy na oleju i w razie potrzeby odsączamy je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. W tym czasie podgrzewamy bulion. Podsmażone gołąbki wkładamy do bulionu i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy przecier i ketchup, gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka czyli ok. 20 min.

Porady

Jeżeli ktoś woli gęsty sos może zagęścić go mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować