szybki placek z dżemem

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Przepis Laury Vitale.

  • 30 min

Składniki:

  • na kwadratową blaszkę o bokach 25 cm:

    szklanka masła w temperaturze pokojowej,
    2 szklanki mąki,
    jajko,
    szklanka cukru,
    szczypta soli,
    łyżeczka sody,
    łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
    skórka starta z pomarańczy,
    1/2 - 2/3 szklanki dżemu truskawkowego

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Szybki placek z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, ekstrakt i skórkę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i solą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której uda się ulepić kulę. 2/3 ciasta wyłożyć palcami na blaszkę, posmarować dżemem, a na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na kwadraty (ciepłe ciasto będzie się rozpadać, więc przed krojeniem powinno być dobrze wystudzone).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować