Szybki piernik czyli murzynek

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie zdążyłyśmy upiec piernika, nie szkodzi. Zrobimy murzynek z rodzynkami, orzechami i łyżeczką przyprawy do piernika. Ciasto będzie wilgotne, puszyste o korzennym aromacie. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt przerośnie nasze oczekiwania.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    2 łyżki kakao
    1/2 kostki masła
    1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
    3 łyżki dżemu
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3/4 szklanki cukru
    garść rodzynek
    garść posiekanych orzechów włoskich
    Polewa czekoladowa:
    100 g czekolady
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe

Szybki piernik czyli murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, przyprawę do piernika i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Dodajemy jeszcze orzechy i rodzynki, uprzednio namoczone w ciepłej wodzie i po osączeniu obsypane mąką.
    Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.
  • o 2. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Ozdabiamy murzynka posypką świąteczną.
  • o 3. Murzynek a la piernik gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Szybki murzynek

To może cię zainteresować