Ostatnio widziałem jak Rachel Khoo robiła szwedzkie bułeczki. Ciasto i sposób przygotowania zachęciły mnie do stworzenia czegoś własnego. Do szwedzkiej podstawy przemycę zatem troszkę moich włoskich smaków.
Szwedzkie bułeczki z twarogiem i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, maks 39 stopni. Podsypujemy cukrem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans.
Zaczyn łączymy z mąką, pozostałym, bardziej podgrzanym mlekiem, solą. Wyrabiamy na elastyczne ciasto, podsypując mąką do momentu, aż przestanie się kleić. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu.
2.Ciasto, po godzinie wyrabiamy i podsypując mąką rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 5 milimetrów.
Ciasto smarujemy serkiem, posypujemy tymiankiem, oregano, oliwkami i suszonymi pomidorami. Zamykamy je na trzy części.
3.Kroimy na 3-5 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy. Smarujemy pierwszy raz jajkiem. Powstałe płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek.
4.Układamy na blasze i znowu smarujemy jajkiem.
Pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut.
Komentarze