Szwedzkie bułeczki z twarogiem i oregano

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ostatnio widziałem jak Rachel Khoo robiła szwedzkie bułeczki. Ciasto i sposób przygotowania zachęciły mnie do stworzenia czegoś własnego. Do szwedzkiej podstawy przemycę zatem troszkę moich włoskich smaków.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Do ciasta:
    -400 gram mąki pszennej TYP450
    -30 gram drożdży
    -200 ml gorącego mleka
    -szczypta soli
    -80 gram roztopionego masła
    -łyżeczka cukru

    Nadzienie
    -twaróg zmielony dwa razy z łyżeczką śmietany 12%
    -tymianek, oregano
    -oliwki
    -sól, pieprz
    -suszone pomidory
    -rozbełtane jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Szwedzkie bułeczki z twarogiem i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, maks 39 stopni. Podsypujemy cukrem, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy na kwadrans.
    Zaczyn łączymy z mąką, pozostałym, bardziej podgrzanym mlekiem, solą. Wyrabiamy na elastyczne ciasto, podsypując mąką do momentu, aż przestanie się kleić. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  • 2. Ciasto, po godzinie wyrabiamy i podsypując mąką rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 5 milimetrów.
    Ciasto smarujemy serkiem, posypujemy tymiankiem, oregano, oliwkami i suszonymi pomidorami. Zamykamy je na trzy części.
  • 3. Kroimy na 3-5 cm paski i każdy z nich przekrawamy na pół zostawiając margines 2 cm-owy. Smarujemy pierwszy raz jajkiem. Powstałe płaty zaplatamy jak do warkocza i zamykamy z marginesem na wianek.
  • 4. Układamy na blasze i znowu smarujemy jajkiem.
    Pieczemy w 220 stopniach przez ok 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować