SZWEDZKI TORT KANAPKOWY SMORGASTARTA

4.49 (151 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Smorgastarta to rodzaj szwedzkiej kanapki z przeróżnymi dodatkami ułożonymi warstwowo aby kształtem przypominało torcik. Może dawać do takiej kanapki ulubione dodatki i pasty. Nie ma ograniczeń.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
    krem na 1 warstwę:
    2 szt. jajek ugotowanych na twardo
    100 g łososia wędzonego
    1 op serka kremowego naturalnego
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy ostrej
    szczypiorek
    sól, pieprz

    2 warstwa:
    2 jajka ugotowane na twardo
    1 op serka kremowego naturalnego
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    szczypiorek
    sól, pieprz

    Trzecia warstwa; wierzch tortu:
    4 łyżki majonezu
    kilka kropel z soku z cytryny
    świeży ogórek
    rzodkiewki
    szczypiorek
    kilka liści sałaty
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Śniadanie

Szwedzki tort kanapkowy smorgastarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kremy do toru:
    Pierwsza warstwa:
    Jajka kroimy w małą kostkę i mieszamy z drobno pokrojonym łososiem. Dodajemy serek wymieszany z jogurtem i musztardą. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Mieszamy i przyprawiamy.

    Druga warstwa:
    Jajka kroimy w cienką kostkę. Dodajemy do jajek jogurt wymieszany z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy i dodajemy do kremu. Przyprawiamy i mieszamy.

    Krem na wierzch tortu:
    Majonez mieszamy z kilkoma kroplami cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przygotowujemy tort: Odkrajamy skórki z chleba testowego.
    Dwie kromki układamy obok siebie i smarujemy 1 warstwą kremu. Krem przykrywamy 2 kromkami chleba tostowego i smarujemy go drugą warstwą pasty. Całość przykrywamy chlebem tostowym. Wierzch i boki smarujemy warstwą trzeciej pasty. Szczypiorek siekamy i obtaczamy nim boki tortu.
    Ogórek i rzodkiewkę kroimy w plastry. Liście sałaty rwiemy na mniejsze części.
    Wierzch tortu ozdabiamy sałatą, pokrojonym ogórkiem i rzodkiewką. Posypujemy odrobiną posiekanego szczypiorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Rzodkiewka Szczypiorek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Smorgostorta – szwedzki tort kanapkowy

To może cię zainteresować