Szwedzki tort kanapkowy

  • wyświetlono: 270 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Szwedzki tort kanapkowy pięknie wygląda na każdym stole. Wyglądem przypomina tort z kremem, a smakuje jak kanapka z wieloma warstwami past na bazie jajek, majonezu lub sera. Często dodaje się różne ryby typu tuńczyk lub łosoś, oliwki, szynkę, czy kawior. Jedyna trudność to dobrze przekroić chlebek.

_MG_9453-jj
  • 8 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

1 chlebek razowy
warstwa buraczana:
200 g serek typu philadelfia
2 małe buraczki+1 do dekoracji
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
warstwa paprykowa:
100 g kwaśnej śmietany
200 g serka typu philadelfia
1 papryka najlepiej ze słoika
60 g startego sera cheddar lub gouda
do dekoracji:
200 g serka philadelfia
50 g jogurtu naturalnego
ogórki kiszone, cebulki, kapary, rzodkiewka
dodatkowo koperek lub pietruszka

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Szwedzki tort kanapkowy

  • 1. Buraczki umyć, ugotowac i dwa zetrzeć na drobnej tarce. Trzeci odłożyć na później do dekoracji. Dodać 1 serek typu philadelfia wlać sok z cytryny. Doprawić do smaku sola i pieprzem i dobrze wymieszać.
    2. Kwaśną śmietanę i serek przełożyć do miski i wymieszać. Dodać pokrojoną paprykę ze słoika i rozgnieść widelcem. Dodać tarty ser i wszystko dobrze wymieszać.
    3. Prostokątny chlebek przekroić trzy razy wzdłuż. Dolną i najwyższą warstwę grubo posmarować pastą buraczaną. Środek posmarować pastą paprykową, chlebek złożyć. Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby chlebek się schłodził.
    4. W tym czasie można przygotować dekoracje. Rzodkiewki pociąć w plasterki. Buraczka pociąć na trójkąty lub wyciąć foremką do ciastek np. kwiatki lub serduszka. Korniszony pociąć na wachlarzyki.
    5. Schłodzony chlebek wyjąć z lodówki i posmarować serkiem zmieszanym z jogurtem. Efekt ,,ombre“ powstaje naturalnie. Smarując ścianki chleba serkiem rozprowadzamy nożem warstwę buraczaną. Taki efekt pięknie wygląda i jest ciekawym urozmaiceniem. Gotowy torcik dekorujemy według uznania.

Porady

Dekorujemy plasterkami rzodkiewki, korniszonami, kaparami, kawałkami buraczka. Bardzo pasuje tutaj koperek lub pietruszka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortpaprykaburakipastachlebkanapkitorcikserekimprezapiknikchlebowyszwedzkiskandynawska kuchnia
 

Komentarze

Podobne przepisy

Piętrowe kanapki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piętrowe kanapki

Kanapeczki trochę inne niż zawsze:)))

Amerykańska kanapka BLT (American BLT Sandwich)

Dodane przez: zielonakuchniablog

Amerykańska kanapka BLT (American BLT Sandwich)

Kanapka BLT jest jedną z najpopularniejszych...

Bankietowe mini kanapeczki

Dodane przez: 2milutka

Bankietowe mini kanapeczki

Małe kolorowe kanapeczki śniadaniowe...

image-10o80rv

Dodane przez: beniawojt

Mini kanapki z pastą z rzodkiewek

Wiosenne,lekkie i zdrowe śniadanie.

Parówki z serem w chlebie tostowym

Dodane przez: Kasia Pichci

Parówki z serem w chlebie tostowym

Parówki z serem w chlebie tostowym. To...

Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich

Dodane przez: zielonakuchniablog

Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich

Jest to niezbyt skomplikowana kanapka...