Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy

5 (197 ocen)

Tort kanapkowy składa się z kilku warstw pieczywa, które mogą być przełożone: wędzonym łososiem, gravlaxem, śledziem, krewetkami, gotowanymi jajkami, korniszonami i wieloma innymi składnikami. Dodatek majonezu lub serka twarogowego sprawia, że każda z warstw jest kremowa i łatwa do rozsmarowania.

Składniki:

  • Składniki na tort wersji mini:
    4 kromki chleba tostowego

    Warstwa tuńczykowa:
    1/2 filiżanki tuńczyka w sosie własnym
    1 korniszon
    kawałek czerwonej cebuli lub dymka
    1-2 płaskie łyżki serka twarogowego
    pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku

    Warstwa łososiowa:
    4 plastry wędzonego łososia
    1 czubata łyżka siekanego koperku
    1-2 płaskie łyżki serka twarogowego jogurtowego i jogurtu naturalnego (2:1) + 1 łyżeczka chrzanu
    pieprz i ewentualnie nieco soli do smaku

    Warstwa jajeczna:
    1 ugotowane jajko eko
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    pieprz i sól do smaku

    Krem do tortu:
    100 g serka twarogowego (użyłam jogurtowego Almette)
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka tartego chrzanu

    Przybranie tortu:
    kawior
    wędzony łosoś
    świeży ogórek
    koperek
    sałata
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Torty Przystawki

Smörgåstårta - szwedzki tort kanapkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkowy 1. Z kromek chleba wykroić równe kółka. Robiłam to za pomocą wykrawacza do pierogów.
    Z podanych składników przygotować nadzienia do przełożenia kolejnych warstw tortu. Składniki poszczególnych warstw trzeba drobno posiekać i dodać serek, majonez lub jogurt i doprawić do smaku.
    Tort należy układać na talerzu, na którym będzie podawany, ponieważ po zrobieniu, trudno go przełożyć.
    Na paterce ułożyć kromkę chleba, nałożyć ok. 1 cm warstwę nadzienia tuńczykowego i przykryć równo kolejną kromką chleba.
    Następnie nałożyć warstwę łososiową i przykryć kromką chleba.
    Nałożyć warstwę jajeczną i przykryć kromką chleba.
    Wierzch i boki tortu posmarować równomiernie kremem z serka i udekorować.
    Tort schłodzić w lodówce, przez ok. 2 godziny.

Porady

Jeśli chcecie przygotowac duży tort, składający się z wielu kromek chleba, trzeba postąpić z nim nieco inaczej. Po ułożeniu wszystkich warstw chleba i nadzienia, należy tort owinąć ściśle folią spożywczą i pozostawić na noc w lodówce. Po tym czasie tort będzie zwięzły i można go smarować kremem i dekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Smorgostorta – szwedzki tort kanapkowy

To może cię zainteresować