Szpinakowe szarpańce

5 (150 ocen)

  • 30 min

Smaczne kotleciki z dodatkiem pieczarek i szpinaku urozmaicą Twój obiad. Aromatyczne i chrupiące.

  • 30 min

Składniki:

  • Na 10 kotlecików:

    1 duża pierś kurczaka
    2 kulki mrożonego szpinaku
    10 dkg pieczarek
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 jajko
    250ml mleka 3.2%
    płaska łyżeczka soli
    pół płaskiej łyżeczki pieprzu
    mąki tyle, by ciasto było bardzo gęste (ok. 300g)

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Szpinakowe szarpańce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i osuszamy na papierowym ręczniku.
  • Ciasto naleśnikowe 2. Mleko, jajko i gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa.
  • Dodajemy szpinak i pieczarki 3. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam rozmrożonych) i razem z miękkim szpinakiem dodajemy do masy.
  • Przed smażeniem 4. Na koniec dosypujemy kawałki kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
  • Smażymy kotleciki 5. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiany kolor. Przed podaniem odsączamy na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować