Szpinakowe jajka z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pieczarki umyć i pokroić na małe plasterki,skropić sokiem z cytryny.Na patelni rozgrzać masło,wsypać pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody,przyprawić do smaku przyprawami,zdjąć z patelni,tłuszcz pozostawić.
2.Przygotować składniki
3. Szpinak opłukać,porwać palcami na mniejsze kawałki,czosnek pokroić w drobną kostkę.Całość przełożyć na tłuszcz z smażenia pieczarek i smażyć do czasu odparowania wody,
4.
Dodać usmażone pieczarki,wymieszać
5.Wsypać pokrojony w drobną kostkę serek i smażyć do czasu rozpuszczenia się sera,ewentualnie przyprawić do smaku,przestudzić.
6. 3 jajka ugotować na twardo,obrać,pokroić w kostkę.W miseczce roztrzepać jajko,doprawić solą,pieprzem,wsypać pietruszkę.Dodać pokrojone jajka i wymieszać delikatnie.
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach.
7.
Na dnie każdej babeczki ułożyć plasterek wędzonki,układać na przemian pieczarki z szpinakiem,masę jajeczną,przykryć ponownie pieczarkami z szpinakiem i posypać żółtym serem.Ułożyć na blaszce do pieczenia./Wielkość uzależniona od ilości babeczek/.
8.
Piekarnik nagrzać do 170C,wstawić blaszkę i piec 15 min.
Gotowe babeczki ułożyć na talerzu wyłożonym sałatą,ozdobić w/g uznania.
Porady
Podawać z sosem sporządzonym z majonezu,keczupu i dodatkiem czosnku granulowanego do smaku.
Komentarze