Tak przygotowany szpinak sprawdza się fantastycznie jako nadzienie do pierogów, krokietów, naleśników, zapiekanek, do mięsa w formie rolad czy kotletów. Smakuje również jako dodatek do drugiego dania. Polecam!
35 min
Dla 4 osób
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku w liściach
250 g kurek świeżych lub mrożonych
1 duża cebula
60 g masła
250 ml śmietanki 30%
sól, pieprz świeżo mielony
Szpinak z kurkami duszony na śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak pokroić na mniejsze porcje, cebulę w kostkę, kurki jak duże też podzielić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać szpinak i za chwilę kurki, posolić.
Jak odparuje większość soku podlewać śmietanką sukcesywnie, dusić 20 minut, doprawić pieprzem mielonym.
Komentarze