Pączki na śmietance

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli ktoś tęskni za pączkami z dzieciństwa, tymi babcinymi, najlepszymi- to powinien wypróbować ten przepis. To jeden z najlepszych przepisów na pączki jakie do tej pory udało mi się wypróbować- dodatek śmietanki sprawia że pączki są delikatne :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ½ szklanki letniego mleka
    2/3 kostki drożdży
    2 łyżki cukru
    8 żółtek
    2/3 kostki masła
    1 szklanka śmietany 30 %
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1-2 łyżki spirytusu
    3,5-4 szklanki mąki
    Ulubiony dżem
    Smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki na śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę podgrzewamy (ale uwaga nie może się zagotować), odstawiamy. Do miski przesiewamy mąkę. Po środku robimy wgłębienie i wkruszamy w nie drożdże, posypujemy je 1 łyżką cukru, wlewamy letnie mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

    W międzyczasie żółtka ubijamy z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ubitą masę jajeczną dodajemy do mąki z pracującym rozczynem drożdżowym, następnie wlewamy śmietanę, spirytus i wyrabiamy starannie ciasto.

    Kiedy ciasto zacznie być jednolite dodajemy do niego przestudzone masło i wyrabiamy je ponownie tak długo aż ciasto chłonie całe masło i zacznie ono odchodzić od ręki ( ciasto ma dość luźną konsystencję, ale tak ma być ).

    Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godziny lub do momentu kiedy ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2,5 cm i za pomocą szklanki wykrawamy pączki.

    Na środek każdego nakładamy porcję dżemu. Boki zbieramy do góry i formujemy kształt pączka. Gotowe pączki zostawiamy na podsypanym mąką blacie na 20 minut aby podrosły. W rondlu o grubym dnie rozpuszczamy smalec.

    Na gorącym smalcu partiami smażymy pączki po 4-6 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania Ładnego żółtego koloru. Pączki przekładamy na ręcznik papierowy.

    Usmażone pączki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem (1 szklankę cukru pudru ucieramy z odrobiną soku cytrynowego lub pomarańczowego, mlekiem lub śmietaną) i serwujemy, smacznego :D Przepis M. Kuronia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować