pączki na śmietance kremówce

4.47 (213 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Najlepsze pączki, jakie usmażyłam.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 30 sztuk:
    na ciasto:

    4 szklanki mąki pszennej tortowej
    75 g drożdży
    2 łyżki cukru
    7 żółtek
    150 g masła
    125 ml letniego mleka
    kieliszek spirytusu
    szklanka śmietanki kremówki płynnej
    dodatkowo:
    2 słoiczki śliwki prażonej z czekoladą o smaku orzechowym
    szklanka cukru pudru
    kilka łyżek wrzątku
    150 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
    2 litry oleju do smażenia (może być pół na pół ze smalcem)
Wystaw ocenę:

4.47 (213 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki na śmietance kremówce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Śmietankę podgrzewać prawie do wrzenia ale nie zagotować, wystudzić. Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut aż drożdże ruszą.

    W tym czasie żółtka utrzeć z drugą łyżką cukru na puszystą białą masę. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać masę z żółtek, śmietankę i spirytus. Zacząć wyrabiać (najlepiej robotem z hakiem) i po chwili dolewać masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyrośnięte ciasto wymieszać, żeby wypuścić powietrze (ma opaść), ponownie przykryć i zostawić jeszcze na 30-45 minut do ponownego wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość około 2,5 cm i szklanką wycinać koła. Przykryć je ściereczką i odczekać jeszcze pół godziny.
  • 2.
    W dużym szerokim rondlu o grubym dnie (ja użyłam woka) rozgrzać tłuszcz do temperatury 175*C. Najpierw wrzucić kawałek ciasta żeby sprawdzić czy olej jest dość gorący- jeśli będzie się od razu smażyć i pienić to można wrzucać pączki. Smażyć po około 5 minut z każdej strony, obracając patyczkiem do szasżłyków. Wyjmować na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

    Powidła przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania i nafaszerować pączki. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i posmarować jeszcze ciepłe pączki. Wierzch posypać skórką kandyzowaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować