Duszony szpinak z ryżem

4.5 (198 ocen)

  • 45 min

Idealna potrawa na szybki obiad, lub pyszną kolację.

  • 45 min

Składniki:



  • Składniki:

    1 opakowanie szpinaku liście ( np. Hortex)
    2 cebule (czerwona/biała)
    4 ząbki czosnku
    sok z cytryny
    przyprawy : sól, pieprz, bazylia
    oliwa
    1 torebka ryżu

    Sos:
    4 łyżki śmietany
    2 łyżki wody
    1 łyżka mąki
    bazylia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszony szpinak z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • duszenie 1. Przygotowanie:
    Cebule obieramy kroimy w mała kosteczkę, na patelnie dajemy kilka łyżek oliwy dusimy cebule dodając do niej ząbki czosnku dusimy przez ok. 10 min. Pamiętając by cebula była szklista. Dodajemy szpinak wszystko razem ze sobą dusimy ok. 15 minut,w trakcie duszenia polewamy sokiem z cytryny dla zachowania koloru szpinaku. W tym czasie robimy sos, mieszamy śmietanę dodając do niej wodę oraz przyprawy, polewamy nasze danie i krotko razem dusimy ok. 2 min. Dodajemy ugotowany ryż. Wszystko razem mieszamy , polewany sokiem z cytryny, posypujemy bazylią.

Porady

Idealnie pasuje do mięs m in. piersi z kurczaka, zastępując np ziemniaki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować