Szpiankowa lazania z filetem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety pokroić w plastry, delikatnie rozbić.
Przyprawić solą i pieprzem.
Obsmażyć na rumiano na odrobinie oleju.
Dynię umyć pokroić ze skórką w cienkie plasterki.
Posmażyć z obu strona na oleju. Posolić, oprószyć pieprzem.
W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i chwikę podsmaźyć mieszając. Wlać mleko i bulion, dokładnie rozmieszac rózgą.
Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
Na spód wyłożyć trochę sosu, warstwę makaronu, mięsa i podsmażonej dynii. Ułożyć kolejną warstwę. Na wierzch dać resztę sosu, przykryć pozostałą dynią, posypać startym serem.
Piec około 40 minut w 200 stopniach.
Wierzch upieczonej lazanii posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze