Szpiankowa lazania z filetem i dynią

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Bo na talerzu też musi być nie tylko smacznie ale i ciekawie!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g fileta z kurczaka
    1200 g dyni Hokkaido
    9 płatów zielonej lazanii
    100g startego sera żółtego
    sól
    pieprz
    olej


    SOS BESZAMELOWY:

    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    400 ml mleka
    200 ml bulionu warzywnego
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Lasagne (lazania)

Szpiankowa lazania z filetem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety pokroić w plastry, delikatnie rozbić.
    Przyprawić solą i pieprzem.
    Obsmażyć na rumiano na odrobinie oleju.
    Dynię umyć pokroić ze skórką w cienkie plasterki.
    Posmażyć z obu strona na oleju. Posolić, oprószyć pieprzem.
    W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i chwikę podsmaźyć mieszając. Wlać mleko i bulion, dokładnie rozmieszac rózgą.
    Gotować na małym ogniu ok 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem.
    Na spód wyłożyć trochę sosu, warstwę makaronu, mięsa i podsmażonej dynii. Ułożyć kolejną warstwę. Na wierzch dać resztę sosu, przykryć pozostałą dynią, posypać startym serem.
    Piec około 40 minut w 200 stopniach.
    Wierzch upieczonej lazanii posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Dynia Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować