Lazania z dynią i mięsem mielonym

4.5 (184 ocen)

  • 30 min

Dynię uwielbiam, a w lazanii spróbowałam jej po raz pierwszy. Zachwyciła nie tylko mnie!

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    połowa oczyszczonej i obranej dyni (u mnie dynia przed obraniem miała ok. 1800 g)
    90 g koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    łyżeczka papryki słodkiej
    łyżeczka tymianku
    garść świeżej bazylii
    dwa ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
    makaron lasagne
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania z dynią i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i udusić. Dodać mięso i posiekany czosnek i dusić. W międzyczasie pokroić dynię na drobną kostkę. Dodać do mięsa, dolać trochę wody, dodać koncentrat i dusić aż dynia zmięknie. Bazylię posiekać, dorzucić i doprawić resztą przypraw. Gotować jeszcze chwilę.
  • 2. Przygotować beszamel: robimy jasną zasmażkę z mąki i masła, dolewamy porcjami mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy żółtko, dokładnie roztrzepujemy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą, cukrem, gałką i pieprzem.
  • 3. Układać lazanię w formie (u mnie tortownica) warstwami sosu i makaronu na zmianę, zaczynając od płatów makaronu. Jako ostatnia warstwę układamy makaron.
  • 4. Polewamy całość beszamelem, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 30 minut.

Porady

Ważne! Każdą warstwę makaronu polać odrobiną gorącej wody - makaron wchłonie ją i tak się ugotuje nie zabierając wilgoci z sosu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mięso Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować