REKLAMA
Chrupiący, soczysty groszek cukrowy z delikatnymi różyczkami romanesco to świetne połączenie. Gy zostaną otoczone maślanym panko i posypane ziarenkami czerwonego pieprzu oraz aromatycznymi listkami oregano powstaje pyszna jarzynka do dania głównego.
(średnia 5 z 2 głosów)
Bardzo smaczna mieszanka warzyw w maślanej japońskiej bułce tartej - panko. Tak przygotowane warzywa mogą być jarskim obiadem podane z jajkiem sadzonym lub jajkiem w koszulce, albo jako jarzynka do dania głównego.
Młody zielony groszek cukrowy smaczny jest surowy, ale zrobiony na patelni też jest świetny. A że groszek jest sam w sobie pyszny, proponuję zrobić go najłatwiejszą metodą.
Mój sposób na szybki, letni obiad
Trochę odmieniona wersja na podanie zielonych szparagów. Szparagi najpierw ugotowałam na parze, dzięki czemu zachowały swój piękny zielony kolor i smak. Tradycyjną bułkę tartą zastąpiłam panko, która lekko zrumieniłam na maśle. Całość posypałam świeżymi listkami oregano. Wyszło prosto, a jednocześnie bardzo smacznie.
Groszek cukrowy i inne jadalne strączki zawierają trzykrotnie więcej witaminy C niż groszek łuskany.
Komentarze