Zielone szparagi z panko i oregano

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Trochę odmieniona wersja na podanie zielonych szparagów. Szparagi najpierw ugotowałam na parze, dzięki czemu zachowały swój piękny zielony kolor i smak. Tradycyjną bułkę tartą zastąpiłam panko, która lekko zrumieniłam na maśle. Całość posypałam świeżymi listkami oregano. Wyszło prosto, a jednocześnie bardzo smacznie.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
    sól morska ziołowa
    łyżeczka płynnego miodu
    3-4 cienkie plasterki cytryny

    50 g panko
    80 g masła
    listki oregano do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zielone szparagi z panko i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą morską, między szparagi wkładamy plasterki cytryny. Polewamy miodem. Naczynie wkładamy do parowaru i parujemy około 10 minut.

    Na suchej patelni lekko rumienimy panko, dodajemy masło. Na patelnię dokładamy szparagi. Ostrożnie mieszamy, aby szparagi były pokryte panko. Całość posypujemy listkami oregano. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Panko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować