Szczawiówka

4.5 (156 ocen)

  • 15 min

Szczawiówka-zupa szczawiowa jest elementem tardycyjnej kuchni polskiej. Mój dziadek gotował pyszną szczawiówkę w okresie późnej wiosny i wczesnego lata. Zupę przygotowałam na szczawiu ze słoika. Niedługo ugotuję ją na świeżych liściach szczawiu.

  • 15 min

Składniki:

  • -wywar warzywno-mięsny(doprawiony) : 2 litry
    -szczaw ze słoika : 0,5 -0,9 litrowy słoik szczawiu
    -śmietana 12 % : 200-300 g
    - jajka ugotowane na twardo : 4-6 sztuk
    -sól : 0,5-1 łyżeczka
    -suszony koperek : 1 łyżeczka
    -masło : 1 łyżka
    -cebulka podsmażonana na oleju : 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Szczawiówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wywar warzywno-mięsny zagotować, dodać podsmażoną cebulkę, szczaw, masło i koperek, zagotować. Śmietanę rozmieszać z odrobiną gorącego wywaru, wlać do zupy, doprawić do smaku solą, wymieszać. Zupę podawać z jajkiem.

Porady

Zupa wyśmienicie smakuje też z ziemniakami. Najłatwiej ją przygotować, gdy pozostanie nam rosół lub wywar warzywno-mięsny, wówczas przygotowanie tej zupy trwa mniej niż kwadrans.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować