Mamy dla Ciebie aż 3 różnorodne pomysły, w których króluje zupa szczawiowa. Przepis na nią jest dość prosty, ale dzięki chociażby dodatkom, które pojawią się w naszej zupie, możemy sprawić, że za każdym razem będzie smakowała inaczej.

 

Zupa szczawiowa – przepis

Sposobów przygotowania zupy ze szczawiu jest wiele. Najpopularniejsza jest chyba szczawiowa z jajkiem, choć tuż za nią na szczawiowej liście przebojów plasuje się szczawiowa z ziemniakami. Jeśli nie przepadacie za typową szczawiową, można dodać te zielone listki także do innych zup – na przykład zupy z młodych warzyw. Dzięki temu delikatna zupa nabierze charakteru.

Zacznijmy od głównego składnika. Szczaw najlepiej zebrać go na łące oddalonej od ruchu samochodowego. Po główny składnik naszej zupy najlepiej wybrać się wczesną wiosną – w maju liście szczawiu są najdelikatniejsze. Pamiętajmy, by wybierać  całe liście – bez uszkodzeń czy dziur spowodowanych przez owady.

Podstawą smacznej zupy jest także baza, czyli wywar. Najlepszy będzie do zupy przygotować taki domowy – na żeberkach lub rosół drobiowy, który pozostanie nam na przykład po niedzielnym obiedzie. Dzięki temu nasza zupa szczawiowa nie tylko będzie miała głęboki smak, ale będzie też pożywna. Jeśli zależy nam, by nasza szczawiowa była treściwym daniem, dodajmy do gotowej zupy ugotowane mięso z wywaru, wtedy nic się nie zmarnuje.

Nie zapomnijmy także o zabieleniu zupy tuż przed podaniem.  Dodatek śmietany uczyni zupę bardziej kremowa i delikatniejszą. Aby śmietana nie zwarzyła się, należy ją zahartować – do kubeczka ze śmietaną dodajemy kilka łyżek gotującej się zupy i mieszamy energicznie. Tak potraktowaną porcją  gorącej zupy śmietanę wlewamy do garnka i mieszamy, uważając, by zupy  szczawiowej nie zagotować.

Jeśli chcemy by zupa była jeszcze bardziej aksamitna, można ją także zblendować przed podaniem. Wtedy pozbędziemy się kawałków liści szczawiu, które mogą niektórym osobom przeszkadzać w jedzeniu.

 

Zupa szczawiowa ze słoika

Znamy już zasady przygotowania zupy szczawiowej i najlepsze dodatki do niej. Wiadomo jednak, że sezon na szczaw nie trwa cały rok, co zrobić, jeśli najdzie nas ochota na szczawiówkę zimą? Z pomocą przyjdzie nam przygotowany wiosną szczaw na zimę w słoikach. Dzięki niemu zupa szczawiowa ze słoika będzie smakowała dokładnie tak, jakbyśmy jedli ją w ciepły i słoneczny wiosenny dzień.

 

Masz już ochotę na zupę szczawiową? To zajrzyj dalej po najlepsze przepisy!