Szaszłyki w sosie barbecue

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, na niedzielny obiad, również zamiast piec piekarniku możemy upiec na grillu.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na sos:
    • 300 ml przecieru pomidorowego.
    • 1 cebula.
    • 1 łyżka oleju.
    • 2 ząbki czosnku.
    • 2 łyżki octu winnego.
    • 2 łyżki brązowego cukru.
    • 2 łyżki sosu sojowego.
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
    Składniki na marynatę:
    • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
    • 2 łyżki mleka
    • 1 całe jajko
    • 1 łyżka maki ziemniaczanej

    Pozostałe składniki:
    • 1 kg mięsa wieprzowego ze szynki
    • 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki Sosy Szynki

Szaszłyki w sosie barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Zacznij od sosu: cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przysmaż na oleju, dodaj koncentrat, a po minucie resztę składników. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż sos będzie gęsty (około 15 minut)
    Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz przyprawa do mięsa.
    Wszystkie składniki na marynatę łączymy razem ze sobą i dodajemy mięso. Odstawiamy, na co najmniej godzinę.
  • mięso 2. Po tym czasie nakładamy mięso na patyczki do szaszłyka i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 35 minut w 180°C. Możemy obracać, co 10 minut żeby równo się upiekły.
  • daniBeata 3. Po upieczeniu układamy na talerzu, polewamy sosem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować