Szaszłyki na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerkę zalewamy śmietaną.
Paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę i 2 ząbki czosnku
siekamy. Z papryką i jajkiem
wkładamy do mięsa. Dodajemy
bułkę i natkę. Mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Formujemy pulpeciki. Obtaczamy
w bułce tartej i smażymy
na rozgrzanym oleju.
3.Ziemniaki obieramy, myjemy
i gotujemy w osolonej
wodzie. Odcedzamy. Kroimy
w grube plastry. Polewamy
oliwą wymieszaną z mieloną
papryką, oregano i bazylią.
4.Na patyki do szaszłyków
nabijamy po 2 pulpeciki i kilka
plastrów ziemniaków. Zapiekamy
w temp. 180 °C, aż
ziemniaki się zrumienią.
5.Sałatę rwiemy na kawałki
i z połówkami pomidorów
wykładamy na talerze. Układamy
po 2 szaszłyki. Resztę
czosnku obieramy i przeciskamy
przez praskę. Mieszamy
z jogurtem i majonezem.
Doprawiamy solą, pieprzem
i curry. Polewamy potrawę.
Komentarze