Szaszłyki na sałacie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie dla bliskich sprawia mi radość.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa
    ● cebula
    ● olej
    ● czerwona papryka
    ● 3 ząbki czosnku
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● jajko
    ● kajzerka
    ● 50 ml śmietany 30-proc.
    ● bułka tarta
    ● 10 małych ziemniaków
    ● 2 łyżki oliwy
    ● ostra mielona papryka
    ● bazylia
    ● oregano
    ● sałata lodowa
    ● kilka pomidorów koktajlowych
    ● 200 ml jogurtu naturalnego
    ● łyżka majonezu
    ● sól, pieprz
    ● szczypta curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerkę zalewamy śmietaną.
    Paprykę kroimy w kostkę.
    Cebulę i 2 ząbki czosnku
    siekamy. Z papryką i jajkiem
    wkładamy do mięsa. Dodajemy
    bułkę i natkę. Mieszamy.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Formujemy pulpeciki. Obtaczamy
    w bułce tartej i smażymy
    na rozgrzanym oleju.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy w osolonej
    wodzie. Odcedzamy. Kroimy
    w grube plastry. Polewamy
    oliwą wymieszaną z mieloną
    papryką, oregano i bazylią.
  • 4. Na patyki do szaszłyków
    nabijamy po 2 pulpeciki i kilka
    plastrów ziemniaków. Zapiekamy
    w temp. 180 °C, aż
    ziemniaki się zrumienią.
  • 5. Sałatę rwiemy na kawałki
    i z połówkami pomidorów
    wykładamy na talerze. Układamy
    po 2 szaszłyki. Resztę
    czosnku obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Mieszamy
    z jogurtem i majonezem.
    Doprawiamy solą, pieprzem
    i curry. Polewamy potrawę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidorki koktajlowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować