Szaszłyki zazwyczaj u mnie goszczę cały rok. W sezonie letnim podawane na grillu ,a w sezonie jesienno zimowym na rodzinnych imprezach pieczone w piekarniku.
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
1 kg filetów z kurczaka
kolorowa papryka
2 cebule
4 ogórki kiszone
sól
przyprawa do grilla i gyrosa
długie patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki na przyjęcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka umyj i osusz. Następnie przetnij na pół i każdy plaster potnik ja duże kostki.
2.Wrzuć pokrojone filety do miski i obsyp przyprawami.
3.Papryki umyj i wyjmij gniazda nasienne.
Pokrój na duże kwadraty takie jak fileta z kurczaka.
Ogórki i cebulę kroimy na grubsze plastry.
4.Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, paprykę, mięso, cebulę, mięso ogórek itd.
Tak przygotowane szaszłyki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Można przykryć je po upieczeniu folią aluminiowa by były soczyste.
Szaszłyki możemy również upiec na grillu elektrycznym jak i ogrodowym.
Komentarze