Przyszedł czas na sałatkę z kurczakiem. Jest to doskonała propozycja nie tylko na obiad ale i przekąskę czy kolację. Idealnie prezentuję się podawana sama lub z zasmażanymi ziemniaczkami
30 min
Składniki:
1) Mix sałat
2) Ogórek zielony
3) Pierś z kurczaka
4) Czerwona papryka
5) Czerwona cebula
6) Oscypek (lub inny ser)
7) 2 łyżki żurawiny
Kurczak na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od umycia podwójnej piersi z kurczaka oraz dokładnego osuszenia, kroimy ją w grubsze paski i wkładamy do miski dodając wymienione wcześniej przyprawy ( kolendra mielona, pieprz, czosnek (zmiażdżony), papryka czerwona, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn, majeranek, sok z cytryny oraz olej). Pieczemy na rozgrzanej patelni bez dodawania tłuszczu (ponieważ był on już zawarty w marynacie) aż się delikatnie zarumieni, dorzucamy pokrojony w paseczki wcześniej oscypek (lub starty) i przykrywamy pokrywką. W tym czasie robimy sos w osobnej miseczce, dodajemy (2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, duży ząbek czosnku, pół wiązki koperku, majeranek, szczypta pieprzu, szczyptę cukru oraz szczyptę soli) dokładnie mieszamy. Podajemy przekładając sałaty, czerwoną cebulkę pokrojoną w piórka, ogórka w plasterkach, paprykę czerwoną w paseczki i sos. Na samej górze układamy kawałki z kurczaka oblepione oscypkiem oraz dekorujemy żurawiną.
Komentarze