Kurczak na sałacie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przyszedł czas na sałatkę z kurczakiem. Jest to doskonała propozycja nie tylko na obiad ale i przekąskę czy kolację. Idealnie prezentuję się podawana sama lub z zasmażanymi ziemniaczkami

  • 30 min

Składniki:

  • 1) Mix sałat
    2) Ogórek zielony
    3) Pierś z kurczaka
    4) Czerwona papryka
    5) Czerwona cebula
    6) Oscypek (lub inny ser)
    7) 2 łyżki żurawiny

    Sos:
    1. 2 łyżki majonezu
    2. 2 łyżki śmietany 30%
    3. Koperek (lub szczypiorek)
    4. 2 łyżeczka majeranku
    5. Pieprz czarny (świeżo mielony)
    6. Sól (szczypta)
    7. Cukier (szczypta)
    8. Duży ząbek czosnku

    Marynata do piersi z kurczaka:
    1. 0,5 łyżeczka kolendry mielonej
    2. 0,5 łyżeczki Pieprz czarny (świeżo mielony)
    3. 2 duże ząbki czosnku
    4. 1 łyżeczka papryka czerwona
    5. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    6. 1 łyżeczka oregano
    7. 1 łyżeczka rozmaryn
    8. 1 łyżeczka majeranku
    9. 1 łyżeczka soku z cytryny
    10. 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak na sałacie 1. Zaczynamy od umycia podwójnej piersi z kurczaka oraz dokładnego osuszenia, kroimy ją w grubsze paski i wkładamy do miski dodając wymienione wcześniej przyprawy ( kolendra mielona, pieprz, czosnek (zmiażdżony), papryka czerwona, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn, majeranek, sok z cytryny oraz olej). Pieczemy na rozgrzanej patelni bez dodawania tłuszczu (ponieważ był on już zawarty w marynacie) aż się delikatnie zarumieni, dorzucamy pokrojony w paseczki wcześniej oscypek (lub starty) i przykrywamy pokrywką. W tym czasie robimy sos w osobnej miseczce, dodajemy (2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, duży ząbek czosnku, pół wiązki koperku, majeranek, szczypta pieprzu, szczyptę cukru oraz szczyptę soli) dokładnie mieszamy. Podajemy przekładając sałaty, czerwoną cebulkę pokrojoną w piórka, ogórka w plasterkach, paprykę czerwoną w paseczki i sos. Na samej górze układamy kawałki z kurczaka oblepione oscypkiem oraz dekorujemy żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować