Szaszłyki drobiowe z kumkwatem i kiwi

4.67 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie połączenie kurczaka z pomarańczą to połączenie z kumkwatem również Wam posmakuje. Kumkwat podczas grillowania się karmelizuje i staje się jeszcze słodszy. Połączenie z kurczakiem, kiwi i kolorową dymką daje niesamowicie pyszny efekt końcowy.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    marynata:
    2 łyżki śmietanki kokosowej
    2 łyżki keczupu
    łyżka słodko-pikantnego sosu z chili
    łyżka curry
    sól morska
    pieprz kolorowy

    dodatki:
    200 g kumkwatów
    500 g kiwi, powinny być twarde
    8-10 młodych cebulek

    sos:
    200 g jogurtu nadbużańskiego
    szczypiorek
    sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki

Szaszłyki drobiowe z kumkwatem i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kostkę.
    Składniki na marynatę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do marynaty przekładamy kawałki kurczaka. Mieszamy. Odstawiamy na 30 minut.
    Kiwi obieramy kroimy w ósemki. Kumkwaty i cebule kroimy w plasterki. Na wykałaczki nabijamy na przemian kumkwaty, kiwi, cebulę i mięso. Grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony.

    Jogurt mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kumkwat Kiwi Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować