pyszne ciasto al`a sernik na zimno z biszkoptem i galaretkami, przygotowane z poszarpanego biszkoptu, pokrojonych kolorowych galaretek, a całość zalane masą na bazie twarożku
Białka oddzielić od żółtek i ubijać z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Gdy białka będą ubite na sztywną pianę, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę i delikatnie wymieszać uważając aby nie rozbić białek. Tak przygotowane ciasto upiec w 180 st.C przez ok. 40 minut. Ostudzić. Zimny biszkopt nasączyć jedną rozpuszczoną galaretką truskawkową i włożyć do lodówki, aby zastygł. Tak przygotowany biszkopt pokroić w kostkę lub poszarpać na kawałki.
2.Galaretki ostudzić i odstawić do zastygnięcia. Skrzepnięte galaretni pokroić w kostkę i wymieszać.
Wykonanie:
W dużej misce lub naczyniu szklanym układać na przemian pokrojony biskopt, galaretki i polewać masą twarogowo-galaretkową. Układać tak warstwy, aż do wykończenia składników. Wstawić do lodówki, aby wszystko zastygło.
Komentarze