Szarpaniec

4.5 (141 ocen)

  • 40 min

Smazne ciasto dość łatwe i tanie w przygotowaniu

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1,5 szk. cukru
    1,5 szk. mąki
    6 łyżek oleju
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 galaretki (u mnie poziomkowe)
    śmietana 18% 200 g

    Dodatkowo:
    galaretka poziomkowa (na wierzch ciasta)
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarpaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przgotowanie biszkoptu:

    Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i ocet. Ciasto wylać do tortownicy ( u mnie 25 cm) i piec w nagrzanym piekarniku w tem 180* około 40 minut. Wystudzić, przekroić na pół tak by otrzymać 2 równe blaty, jeden kroimy w kostkę.

    Masa:

    2 galaretki przygotować w 0,5 l wody, gdy zaczną tężeć dodać śmietanę miksując.

    Ważne!!! Należy to robić bardzo szybko, gdyż masa szybko zastyga.

    Polowę masy wylewamy na blat, wykładamy kostkę biszkoptową i wylewamy pozostałą masę.

    Na wierzch wylewamy galaretkę. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować