Szarlotka z powidłami i polewą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.
2.Masa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Uprażyć w rondlu z dodatkiem cukru i cynamonu (ile kto lubi).
3.2/3 ciasta wylepić spód i boki posmarowanej tłuszczem blaszki (u mnie forma o średnicy 30 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami i wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paseczki. Na jabłkach ułożyć z nich kratkę.
Ciasto wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie polać polewą śmietankową i piec jeszcze 25-30 minut.
4.Polewa: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Porady
Jeśli nie mamy powideł śliwkowo orzechowych do zwykłych powideł warto dodać 1/3 szkl mielonych orzechów włoskich.
Komentarze