Szarlotka z powidłami i polewą śmietankową

5 (149 ocen)

Pyszna! Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła z ulubionymi lodami.

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szkl mąki
    1 kostka margaryny
    2 łyżki cukru
    1 c. waniliowy
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka gęstej śmietany

    Masa:
    1,5 kg jabłek
    cukier i cynamon do smaku

    Polewa śmietankowa:
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    1/2 szkl śmietany 18%

    3 łyżki powideł śliwkowo orzechowych ( u mnie w przepisach) lub zwykłych powideł
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Powidła

Szarlotka z powidłami i polewą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Szarlotka z powidłami i polewą śmietankową 2. Masa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Uprażyć w rondlu z dodatkiem cukru i cynamonu (ile kto lubi).
  • Szarlotka z powidłami i polewą śmietankową 3. 2/3 ciasta wylepić spód i boki posmarowanej tłuszczem blaszki (u mnie forma o średnicy 30 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami i wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paseczki. Na jabłkach ułożyć z nich kratkę.
    Ciasto wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie polać polewą śmietankową i piec jeszcze 25-30 minut.
  • 4. Polewa: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Porady

Jeśli nie mamy powideł śliwkowo orzechowych do zwykłych powideł warto dodać 1/3 szkl mielonych orzechów włoskich.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować