Szarlotka z pianką i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników.
Dzielimy na dwie części 2/3 1/3
2.Mniejszą część dajemy do zamrażarki.
Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę.
Ciasto smarujemy powidłami.
3.Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka dodajemy wszystkie składniki oprócz galaretki i prażymy około 10 minut.
Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.
Jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą.
4.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i budyń, miksujemy na gładką masę.
Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta.
Szarlotkę pieczemy około 40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.
5.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)
Komentarze