Szybka szarlotka z powidłami

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

Najlepsza jest jeszcze ciepła,oprószona cukrem pudrem.

  • 40 min

Składniki:

  • Spód 12,5 dkg margaryny 1 jajko 1,2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 1 i 1/4 szkl mąki pszennej Nadzienie 3 jabłka 1,5 łyżki cukru ok pół łyżeczki cynamonu,2 łyżki powideł Kruszonka 5 dkg margaryny 1 cukier waniliowy ok pół szkl mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła

Szybka szarlotka z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy,kroimy w kawałki,mieszamy z cukrem i cynamonem,odstawiamy.Składniki spodu zagniatamy,wylepiamy dno tortownicy 22cm,smarujemy powidłami.Robimy kruszonkę ,stopniowo dodając mąkę do uzyskania pożądanej konsystencji kruszonki.Jabłka wykładamy na ciasto z powidłami.posypujemy kruszonką .Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.170C ok 25 minut.Gdy ciasto będzie miało złoty kolor,wyjmujemy i studzimy.Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.

Porady

Szarlotkę można też podac na gorąco,z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować